Mandelinka: Vynikající potravina, kterou nemůžete ignorovat!

Mandelinka

Mandelinka je potravina, kterou mnozí z nás znají pod jejím anglickým názvem "almond milk". Jedná se o rostlinné mléko, které se vyrábí ze změklých mandlí a vody. Mandelinka je stále populárnější alternativou pro ty, kteří se chtějí vyhnout laktóze nebo trpí alergiemi na kravské mléko. Jaké jsou však další přínosy této potraviny? A jak ji lze použít při vaření a pečení? To vše se dozvíte v tomto článku.

Historie mandelinek

Historie mandelek sahá až do 18. století, kdy se tato sladkost stala oblíbenou pochoutkou v celé Evropě. Mandelinky se původně vyráběly pouze z mandlek, cukru a vody, nicméně dnes existuje nespočet variant s různými přísadami.

První zmínky o mandelinkách pocházejí z Francie a Německa, kde byly prodávány jako „amatetti“, což znamenalo malé kostičky sušených mandlí a cukru. V Anglii se mandelinky nazývaly “comfits” a postupně si získaly oblibu po celém světě.

V průběhu času se recept na mandelinky vyvíjel a kromě mandlek se začaly přidávat různé druhy ořechů, rozinek nebo jiných druhů sušeného ovoce. V současné době jsou mandelinky známé také pod jmény marcipánové bonbony nebo pralinky s náplní.

Mandelinky jsou oblíbeným dezertem prostých i sofistikovaných slavnostních událostech. Jejich vynikající chuť lze využít i v kuchyni, kde jsou ideálním doplňkem pro kořenitá jídla nebo jako ozdoba dortů, pečiva či zákusků.

Složení a výživové hodnoty

Mandelinka je oblíbené cukroví, které se skládá převážně z mletých mandlí, cukru a vajec. Tento sladký dezert je velmi chutný a snadno stravitelný. Díky svému složení plnému vitamínů, minerálů a bílkovin je mandelinka také velmi výživná potravina. Mandlové ořechy jsou bohaté na hořčík, vápník a draslík, což pomáhá podporovat zdravou funkci srdce i kostí. Navíc obsahují i mnoho antioxidantů, které pomáhají ochránit buňky před poškozením a podporují imunitní systém. I když mandelinka není nejlehčím dezertem, doporučuje se ji konzumovat v mírných dávkách jako součást vyvážené stravy.

Oblíbené varianty mandelinek

Mandlinky jsou tradiční francouzské cukrovinky, které se v posledních letech staly velmi populární i v České republice. Existuje mnoho různých variant mandelek - některé jsou klasické s vanilkovou chutí, jiné jsou oříškové nebo s přidáním kakaa. Oblíbeným posypem na mandelinky je rozmarýn, ale najdeme zde i ostatní bylinky a koření, jako je skořice nebo pomerančová kůra. Pro ty, kteří preferují zdravější sladkosti, jsou k dispozici raw mandelinky bez pečení z mletých mandlí a javorovým sirupem. Bez ohledu na vaše preference si můžete být jisti, že oblíbená varianta mandelinek určitě existuje!

Použití mandelinek v kuchyni

Mandlinky jsou oblíbeným nástrojem v kuchyni, který vám usnadní práci při krájení mandlí nebo dalších ořechů na jemné kousky. S mandelinkou se mohou připravovat různé dezerty, jako například marcipánová hmota, piškot s mandlemi nebo švestkové knedlíky s mandlovou náplní. Dále se mandelinky používají při pečení - stačí nastrouhat čokoládu nebo strouhanou citronovou kůru a snadno ji tak přidat do těsta. Mandelinky jsou skvělým pomocníkem v kuchyni a jejich použití je velmi rozmanité.

Mandelinky jako surovina v pekařství a cukrářství

Mandelinky jsou v pekařství a cukrářství velmi oblíbenou surovinou. Tyto drobné mandle se využívají pro svůj specifický chuťový zážitek, ale také pro svou dekorativní hodnotu. V tradičním cukrářství se mandelinky používají například při výrobě marcipánu, karamelu nebo perníku. V moderním pekařství pak mandelinky najdeme třeba jako součást granoly, müsli či oslazených cereálií. Sušené mandelinky jsou navíc skvělou přísadou do domácího kváskového chleba. Mandelinky se dají snadno namlet na mouku a použít také jako hlavní ingredience při výrobě bezlepkových dezertů. Celkově jsou mandelinky vynikajícím doplňkem k různorodosti chuťových zážitků a skvělé volbou pro ty, kteří se chtějí vyhnout potravinám obsahujícím lepek.

Zdravotní benefity konzumace mandelinek

Konzumace mandelek má mnoho zdravotních benefitů, které si zaslouží pozornost. Jedná se o potravinu bohatou na vitamín E, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem a podporuje imunitní systém. Dále obsahují mandelinky minerály jako jsou hořčík a fosfor, které podporují zdraví kostí a svalů. Vysoký obsah vlákniny v mandelinkách přispívá k lepšímu trávení a udržení zdravé hladiny cukru v krvi. Navíc jsou vhodné jako nízkokalorická alternativa k jiným sladkostem. Proto by měly být mandelinky součástí vyvážené stravy pro optimalizaci celkového zdravotního stavu.

Recepty s mandelinkami

Mandelinky jsou oblíbeným ingrediencí v mnoha sladkých i slaných receptech. Na sladké dezerty se často používají mandelinky mleté na jemnou mouku nebo nasekané na drobné kousky jako ozdoba. Oblíbeným sladkým receptem jsou například mandlové rohlíčky nebo klasická francouzská cukrovinka - macarons, která se skládá z dvou mandelinkových placků spojených krémovou náplní. Mandelinky také dodávají chutnou a křupavou texturu různým zeleninovým salátům nebo těstovinám. V kombinaci s dalšími surovinami jsou mandelinky úžasně univerzálním prvkem v kuchyni a zaručeně zpříjemňují každodenní stravu.

Mandelinky ve světě

Mandelinky jsou oblíbeným dezertem po celém světě. Tyto sladké a křupavé cukrovinky se vyrábějí z mletých mandlí smíchaných s cukrem, vejci a máslem. Mandelinky jsou tradičním italským dezertem, známým jako amaretti nebo cantuccini, ale najdeme je i v dalších kuchyních v Evropě i ve světě. Například ve Francii jsou oblíbené calissons z Aix-en-Provence a ve Finsku se vyrábějí manteleitit. Mandelinky jsou také oblíbeným suvenýrem pro turisty navštěvující středomořské oblasti. Tyto malé sladkosti lze snadno připravit doma nebo zakoupit v supermarketech po celém světě.

V závěru lze konstatovat, že mandelinka je skvělou volbou pro ty, kteří hledají chutné, zdravé a výživné potraviny. Je to ideální snack nejen pro sportovce, ale i pro každodenní konzumenty. Mandelinka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a vitaminy a navíc neobsahuje žádné umělé sladidla či konzervanty. Své chuťové vlastnosti si cení jak dospělí tak i děti. Pokud tedy hledáte zdravou alternativu ke sladkostem plným cukru a kalorií, mandelinka je jasnou volbou!

Publikováno: 22. 10. 2023

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Veronika Dubská

Tagy: mandelinka | potraviny